Hvorfor er ester uløselig i vann?
Hvorfor er ester uløselig i vann?

Video: Hvorfor er ester uløselig i vann?

Video: Hvorfor er ester uløselig i vann?
Video: Esterification: Reflux, Isolation and Purification // HSC Chemistry 2024, Kan
Anonim

Estere kan danne hydrogenbindinger gjennom sine oksygenatomer til hydrogenatomene til vann molekyler. Og dermed, estere er litt løselig i vann . Imidlertid fordi estere ikke har et hydrogenatom å danne en hydrogenbinding til et oksygenatom av vann , de er mindre løselige enn karboksylsyrer.

Dessuten, hvorfor er estere ublandbare i vann?

Den lille estere er ganske løselig i vann men løseligheten faller med kjedelengden. Grunnen til løseligheten er at selv om estere kan ikke hydrogenbindes med seg selv, de kan hydrogenbindes med vann molekyler. Ettersom kjedelengdene øker, vil hydrokarbondelene av ester molekyler begynner å komme i veien.

Man kan også spørre, er estere hydrofobe? Følgelig estere og ketoner som bærer typiske polare grupper er ikke klassifisert i hydrofil forbindelser, men til "hydronøytrale" forbindelser plassert mellom hydrofil og hydrofobisk seg.

På samme måte kan du spørre, hvorfor er estere ikke-polare?

Karboksylatgruppen er en polar gruppe i seg selv, men ikke-polar karbon- og hydrogenkjeder omgir den. På grunn av deres tilstedeværelse, ester molekyler er bare litt polare på grunn av dipol-dipolbindingen mellom dem. Resonans er fremtredende i estere.

Er estere flytende eller vandige?

Estere har polare bindinger, men engasjerer seg ikke i hydrogenbinding og er derfor mellomliggende i kokepunktene mellom de upolare alkanene og alkoholene, som engasjerer seg i hydrogenbinding. Ester molekyler kan engasjere seg i hydrogenbinding med vann, så estere med lav molar masse er derfor noe løselig i vann.

Anbefalt: