Hvorfor ligger ørkener der de er?
Hvorfor ligger ørkener der de er?

Video: Hvorfor ligger ørkener der de er?

Video: Hvorfor ligger ørkener der de er?
Video: Что скрывается под песками пустыни? 2024, April
Anonim

Den viser hvordan luft beveger seg rundt atmosfæren nær ekvator og tropene. Noen ørkener er funnet på de vestlige kantene av kontinenter. De er forårsaket av kalde havstrømmer, hvilken løpe langs kysten. De avkjøl luften og gjør det vanskeligere for luften å holde på fuktighet.

Med dette i øyesyn, hvor ligger en ørken?

Selv om de fleste ørkener, slik som Sahara i Nord Afrika og ørkenene i det sørvestlige USA, Mexico og Australia, forekommer på lave breddegrader, en annen type ørken, kalde ørkener, forekommer i bassenget og rekkevidden av Utah og Nevada og i deler av det vestlige Asia.

På samme måte, hvor finnes de fleste ørkener? Mange ørkener er funnet i bånd langs 30 grader nord og 30 grader sør (mellom de røde linjene på kartet). Noen ørkener ligger ved fjell og er forårsaket av "regnskygge"-effekten.

Foruten ovenfor, hvorfor ligger ørkener ved 30 grader?

( Ørkener forekommer ikke i nærheten av ekvator, tropene forekommer der). Høyere i atmosfæren stiger den nå kalde, tørre luften og beveger seg bort fra ekvator. På ca 30 graders breddegrader på begge halvkuler (nord og sør), luften går ned. Når det varmes opp, utvider luften seg, kondens og nedbør er sjelden.

Hvorfor ligger de fleste av verdens ørkener?

Svar: De fleste av verdens ørkener ligger i de vestlige utkantene av kontinenter i subtropene fordi de rådende vindene i tropene er tropiske østlige vinder. De tropiske østlige vindene blir tørre når de når de vestlige kantene av kontinentene, og derfor gir de ingen nedbør.

Anbefalt: