Hva er det umettede hydrokarbonet?
Hva er det umettede hydrokarbonet?

Video: Hva er det umettede hydrokarbonet?

Video: Hva er det umettede hydrokarbonet?
Video: Saturated and Unsaturated Carbon compounds - Part 1 | Don't Memorise 2024, Kan
Anonim

Umettede hydrokarboner er hydrokarboner som har doble eller trippel kovalente bindinger mellom tilstøtende karbonatomer. Konfigurasjonen av en umettet karboner inkluderer rettkjedede, slik som alkener og alkyner, så vel som forgrenede kjeder og aromatiske forbindelser.

Med tanke på dette, hva er et eksempel på et umettet hydrokarbon?

Ethen, C2H4, er en eksempel på et umettet hydrokarbon . Annen eksempler av umettet forbindelser er benzen, C6H6og eddiksyre, C2H4O2. Alle bindingsvinkler rundt karbon-karbon dobbeltbindingen er 120o. Alle atomer bundet til de dobbeltbundne karbonatomene ligger i samme plan.

På samme måte, hvilke homologe serier er umettede hydrokarboner? Alkenes

Så, hva er umettede hydrokarboner beskriver typene umettede hydrokarboner?

Det er tre typer umettede hydrokarboner : alkener , alkyner og aromatiske hydrokarboner . Alkenes har en eller flere karbon-karbon dobbeltbindinger. Alkyner har en eller flere karbon-karbon trippelbindinger, og aromatiske hydrokarboner har en benzen- eller aromatisk ring i strukturen.

Hvordan vet du om et hydrokarbon er umettet?

Umettethet indikerer at noen av karbon-hydrogen-bindingene ble tapt fra pi-bindinger mellom karbonatomer. Det er mindre enn det maksimale antallet os hydrogener i forhold til antall karbonatomer. 2. Umettede hydrokarboner har en eller flere dobbelt- eller trippelbindinger mellom karbonatomer.

Anbefalt: