Er den dominerende egenskapen alltid den vanligste?
Er den dominerende egenskapen alltid den vanligste?

Video: Er den dominerende egenskapen alltid den vanligste?

Video: Er den dominerende egenskapen alltid den vanligste?
Video: Elektrisk felt: Eksempel: Ringformet ladning (Kapittel 01: Video 09) 2024, April
Anonim

Dominerende egenskaper er ikke alltid den vanligste.

Noen tror kanskje det dominerende egenskap er den mest sannsynligvis finnes i befolkningen, men begrepet " dominerende " refererer bare til det faktum at allelet uttrykkes over et annet allel. Et eksempel på dette er Huntingtons sykdom.

Angående dette, er dominerende egenskaper mer vanlig enn recessive?

Beskriver en trekk som dominerende betyr ikke at det er mest vanlig ; det betyr at det er uttrykt over recessiv egenskap . For eksempel er tungerulling en dominerende egenskap , kontrollert av dominerende versjon av et bestemt gen (R). Personer med en eller to kopier av R vil vise tungen rullende.

På samme måte, hvorfor er egenskaper mer vanlige enn andre? En utbredt misforståelse er det egenskaper på grunn av dominante alleler er mest vanlig i befolkningen. Selv om dette noen ganger er sant, er det ikke alltid tilfelle. For eksempel er allelen for Huntingtons sykdom dominerende, mens allelen for ikke å utvikle denne lidelsen er recessiv.

Tilsvarende, hvorfor kan en dominerende egenskap være sjelden i befolkningen for øvrig?

Fordi det er ufordelaktig. Dvergisme (i det minste den vanlige typen - akondroplasi forårsaket av en spesifikk mutasjon i FGFR3) er dominerende . Men det er sjelden , fordi dvergvekst ikke er fordelaktig.

Hvorfor er dominerende genetiske lidelser sjeldne?

Et enkelt unormalt gen på et av de første 22 ikke-kjønnede (autosomale) kromosomene fra begge foreldrene kan forårsake en autosomal lidelse . Dominerende arv betyr at et unormalt gen fra en forelder kan forårsake sykdom . Dette skjer selv når det matchende genet fra den andre forelderen er normalt.

Anbefalt: