Hva er forskjellen mellom en ultramafisk, en mafisk, en mellomliggende og en felsisk bergart?
Hva er forskjellen mellom en ultramafisk, en mafisk, en mellomliggende og en felsisk bergart?

Video: Hva er forskjellen mellom en ultramafisk, en mafisk, en mellomliggende og en felsisk bergart?

Video: Hva er forskjellen mellom en ultramafisk, en mafisk, en mellomliggende og en felsisk bergart?
Video: Цикл Уилсона - Эпизод 1 - Рифтинг 2024, April
Anonim

I en allment akseptert klassifiseringsskjema for silikainnhold, steiner med mer enn 65 prosent silika kalles felsic ; de med mellom 55 og 65 prosent silika er mellomliggende ; de med mellom 45 og 55 prosent silika er mafisk ; og de med mindre enn 45 prosent er det ultramafisk.

Hva er forskjellen mellom mafiske og ultramafiske bergarter?

Magmatisk steiner er klassifisert etter mineralinnhold: Ultramafiske bergarter domineres av olivin og/eller pyroksen. Mafiske steiner er dominert av plagioklas og pyroksen (selv om du ikke kan se dem med det blotte øye) og mindre mengder olivin.

Vet også, hva er en felsisk stein? Felsiske steiner er magmatiske steiner som er rike på feltspat og silisium. Ordet ' felsic ' ble laget av deler av disse ordene. Fordi de er laget av lettere elementer, har de en tendens til å være mer flytende enn mafiske steiner , som er steiner høy i magnesium og jern, som basalt. Granitt er den vanligste felsic rock.

Dessuten, hvorfor er det mafiske mellomliggende og felsiske magmaer?

Felsiske magmaer er mye mer viskøse enn de mellomliggende magmaene . På grunn av deres høy viskositet, felsiske magmaer ikke nå de overflate så ofte som gjør mellomliggende eller mafiske magmaer . Men på grunn av det høye gassinnholdet, når felsisk magma bryter ut, de utbrudd er de mest voldelig.

Hvordan vet du om en magmatisk bergart er mafisk eller felsisk?

Den mest generelle klassifiseringen er basert på den relative overflod i en stein av felsic (feltspat og silika-kvarts) mineraler vs mafisk (magnesium og ferrum eller jern) mineraler. Felsic mineraler (kvarts, K feltspat, etc) er lyse mens mafisk mineraler (hornblende, pyroksener) er normalt mørkefarget.

Anbefalt: