Hvilke grunnstoffer kan delta i hydrogenbinding?
Hvilke grunnstoffer kan delta i hydrogenbinding?

Video: Hvilke grunnstoffer kan delta i hydrogenbinding?

Video: Hvilke grunnstoffer kan delta i hydrogenbinding?
Video: Куликовская Битва. Литература в основе официальных доказательств. 2024, Kan
Anonim

Hydrogenbinding kan oppstå mellom hydrogen og fire andre grunnstoffer. Oksygen (mest vanlig), Fluor , Nitrogen og karbon. Karbon er det spesielle tilfellet ved at det først virkelig samhandler i hydrogenbinding når det er bundet til veldig elektronegative elementer som f.eks. Fluor og klor.

På samme måte kan man spørre seg hvilke grunnstoffer som kan delta i hydrogenbinding. Hvorfor er hydrogen unikt i denne typen interaksjon?

Elektronegative elementer som oksygen, nitrogen , og fluor kan ta del i hydrogenbinding. Hydrogen er unik i denne typen binding fordi bindingen dannes mellom hydrogenatom i en polar binding og elektronegativt atom.

På samme måte, hva mer er nødvendig for at et hydrogenatom i et molekyl skal delta i en hydrogenbinding? Krystallgitteret tvinger et mindre tett arrangement av molekyler.

Herav, hvilke grunnstoffer binder hydrogen seg til?

Hydrogenbinding forekommer bare i molekyler der hydrogen er kovalent bundet til ett av tre elementer: fluor , oksygen , eller nitrogen . Disse tre elementene er så elektronegative at de trekker mesteparten av elektrontettheten i den kovalente bindingen med hydrogen, og etterlater H-atomet svært elektronmangel.

Hvor finnes hydrogenbindinger?

Et allestedsnærværende eksempel på en Hydrogenbinding er funnet mellom vannmolekyler. I et diskret vannmolekyl er det to hydrogen atomer og ett oksygenatom.

Anbefalt: