Hvorfor finnes energinivåer i atomer?
Hvorfor finnes energinivåer i atomer?

Video: Hvorfor finnes energinivåer i atomer?

Video: Hvorfor finnes energinivåer i atomer?
Video: Atomic Energy Levels | Quantum physics | Physics | Khan Academy 2024, April
Anonim

Elektronet kan få energi den trenger ved å absorbere lys. Hvis elektronet hopper fra det andre energinivå ned til den første energinivå , det må gi fra seg noen energi ved å sende ut lys. De atom absorberer eller sender ut lys i diskrete pakker kalt fotoner, og hvert foton har et bestemt energi.

Angående dette, hvorfor har atomer energinivåer?

Energinivåer inne i en atom er det spesifikke energier at elektroner kan ha når de okkuperer spesifikke orbitaler. Elektroner kan være spent til høyere energinivåer ved å absorbere energi fra omgivelsene. Lys er sendes ut når et elektron slapper av fra en høy energi tilstand til en lavere.

Deretter er spørsmålet hvorfor eksisterer elektroner i energinivåer? Niels Bohr foreslo det elektroner i et atom var begrenset til spesifikke baner og har en fast grense rundt atomets kjerne. Bohr hevdet at en elektron i en gitt bane har en konstant energi , dermed kalte han disse banene energinivåer . Som et resultat sier vi at energiene til elektroner er kvantisert.

Med dette i betraktning, hvorfor har atomer diskrete energinivåer?

Å hoppe fra en energinivå til en høyere energinivå elektronet har å absorbere lys, mening energi , det har å absorbere et foton. Den kan ikke absorbere en del av et foton, derfor kan den ikke ha en mellomting nivå , den nivåer er diskret , som betyr at det ikke kan være noe mellom nivåer.

Hvor mange energinivåer er det i atomer?

Antall energinivåer i hver periode Atomene i den første perioden har elektroner i 1 energinivå. Atomene i den andre perioden har elektroner i 2 energinivåer . Atomene i den tredje perioden har elektroner i 3 energinivåer. Atomene i fjerde periode har elektroner i 4 energinivåer.

Anbefalt: