Hva er forholdet mellom breddegrad og innfallsvinkel?
Hva er forholdet mellom breddegrad og innfallsvinkel?

Video: Hva er forholdet mellom breddegrad og innfallsvinkel?

Video: Hva er forholdet mellom breddegrad og innfallsvinkel?
Video: seasons and angle of insolation 2024, Kan
Anonim

Vinkel for solstråling og temperatur. De vinkel av innkommende solstråling påvirker sesongmessige temperaturer på steder på forskjellige steder breddegrader . Når solens stråler treffer jordoverflaten nær ekvator, kommer den innkommende solstråling er mer direkte (nesten vinkelrett eller nærmere 90˚ vinkel ).

På samme måte, hvorfor varierer solstråling med breddegrad?

Mengden sollys som når overflaten varierer veldig med breddegrad , på grunn av de forsterkende effektene av senitvinkel og atmosfærisk demping. Disse variasjonene i isolasjon resultere i enorme temperaturintervaller mellom de varme, tropiske områdene i verden og de kalde, polare områdene.

Deretter er spørsmålet, hva er vinkelen på isolasjon? Mengden solstråling som mottas av jorden eller en annen planet kalles isolasjon . De isolasjonsvinkel er den vinkel hvor solens stråler treffer et bestemt sted på jorden. Når nordenden av jordaksen peker mot solen, opplever den nordlige halvkule sommer.

Herav, hvordan endres vinkelen og intensiteten av solinnstråling ettersom breddegraden øker?

Forklaring: Sollys faller nesten vertikalt i ekvator. Men som breddegrad øker de vinkel av tilbøyelighet endring og så samme lys spres på stort område. Så intensitet reduserer.

Hvordan endres innfallsvinkelen for hver sesong?

De isolasjonsvinkelen endres hele året fordi jordens helning forblir den samme som jorden går i bane rundt solen. Når jorden er nær periheliumet, er det vinter på den nordlige halvkule og sommer på den sørlige halvkule. De årstider er merket med fire dager i jordens bane rundt solen.

Anbefalt: