Hva er et kompleksdannende middel?
Hva er et kompleksdannende middel?

Video: Hva er et kompleksdannende middel?

Video: Hva er et kompleksdannende middel?
Video: Complex Ion Formation 2024, Kan
Anonim

Kjemi. en forbindelse der uavhengig eksisterende molekyler eller ioner av et ikke-metall ( kompleksdannende middel ) danner koordinatbindinger med et metallatom eller ion. en enhet sammensatt av molekyler der bestanddelene opprettholder mye av sin kjemiske identitet: reseptor-hormonkompleks, enzym-substratkompleks.

Dessuten, hva brukes et kompleksdannende middel til?

Komplekseringsmidler brukes mye i mange bransjer. De er brukt å gi effektive kontrollerende spormetallioner i rengjøringsindustrier, tekstil-, tremasse- og papirproduksjon, vannbehandling, landbruk, næringsmiddelindustri, etc.

Man kan også spørre hvorfor EDTA er et godt kompleksdannende middel? EDTA er en flott chelatering middel , som tillater flere bindinger i en koordinering kompleks . Dette gir den muligheten til å fortrenge andre uønskede ligander på grunn av entropi og termodynamikk, og brukes dermed i laboratorier, fabrikker og i medisin. Problemet med overforbruk er at det brytes ned til et giftstoff.

Dessuten, hvorfor er ammoniakk et godt kompleksdannende middel?

Ammoniakk er en godt kompleksdannende middel fordi det er en god lewis base. Det er et enslig elektronpar tilstede på nitrogen i ammoniakk , som den lett kan donere til det sentrale metallatomet og dermed danner en kompleks med det.

Hva er et kompleks i kjemi?

EN kompleks er en molekylær enhet dannet av løs assosiasjon som involverer to eller flere molekylære komponenter (ioniske eller uladede), eller den tilsvarende kjemisk arter. Bindingen mellom komponentene er normalt svakere enn i en kovalent binding.

Anbefalt: