Hva er forskjellen mellom keton og aldehyd?
Hva er forskjellen mellom keton og aldehyd?

Video: Hva er forskjellen mellom keton og aldehyd?

Video: Hva er forskjellen mellom keton og aldehyd?
Video: The difference between aldehydes and ketones 2024, Kan
Anonim

Du vil huske at forskjell mellom an aldehyd og a keton er tilstedeværelsen av et hydrogenatom festet til karbon-oksygen dobbeltbindingen i aldehydet . Ketoner har ikke det hydrogenet. Aldehyder oksideres lett av alle slags forskjellige oksidasjonsmidler: ketoner er ikke.

På samme måte spørs det, hvordan skiller de funksjonelle gruppene av aldehyder og ketoner seg?

Både aldehyder og ketoner inneholder en karbonyl gruppe . Det betyr at deres reaksjoner er veldig likt i denne henseende. An aldehyd er forskjellig fra en keton ved å ha et hydrogenatom festet til karbonylen gruppe . Dette gjør aldehyder meget lett til oksidere.

På samme måte, kan Fehling-testen brukes til å skille mellom et aldehyd og et keton? Fehlings løsning kan være brukes til å skille aldehyd vs keton funksjonelle grupper. De forbindelse som skal testes tilsettes Fehlingen løsning og de blandingen varmes opp. Aldehyder er oksidert, noe som gir et positivt resultat, men ketoner gjør det ikke reagere, med mindre de er α-hydroksy ketoner.

Med tanke på dette, hvordan skiller du en keton og aldehyd ved kjemisk metode?

  1. Aldehyd - Aldehydet oksideres og et mursteinsrødt Cu(I)-oksid feller ut,
  2. Keton - Ingen reaksjon oppstår.
  3. Aldehyd - Ved oppvarming med Tollens reagens produseres solid sølvmetall som Ag+ reduseres til Ag.
  4. Keton - Ingen reaksjon oppstår.

Hva er et eksempel på et aldehyd?

Aldehyder får samme navn, men med suffikset -ic acid erstattet med - aldehyd . To eksempler er formaldehyd og benzaldehyd. Som en annen eksempel , det vanlige navnet på CH2=CHCHO, hvor IUPAC-navnet er 2-propenal, er akrolein, et navn avledet fra navnet på akrylsyre, den opprinnelige karboksylsyren.

Anbefalt: