Hva er farmakogenomikk og dens anvendelse?
Hva er farmakogenomikk og dens anvendelse?

Video: Hva er farmakogenomikk og dens anvendelse?

Video: Hva er farmakogenomikk og dens anvendelse?
Video: Pharmacogenomics: DNA, drugs and dosage 2024, April
Anonim

Farmakogenomikk er studiet av hvordan gener påvirker en persons respons på rusmidler. Dette relativt nye feltet kombinerer farmakologi (vitenskapen om legemidler) og genomikk (studiet av gener og deres funksjoner) for å utvikle effektive, trygge medisiner og doser som vil være skreddersydd til en persons genetiske sammensetning.

Dessuten, hvorfor er farmakogenetikk viktig?

Farmakogenetikk omhandler forskjeller i effekt av legemidler forårsaket av genetisk variasjon. Genetisk variasjon i metabolisme kan resultere i høye konsentrasjoner av medikamenter og økt risiko for bivirkninger hos langsomme metaboliserere, som er viktig ved bruk av for eksempel antidepressiva eller kjemoterapi.

Videre, hva er et eksempel på farmakogenomikk? brukes sammen med andre antiretrovirale midler i behandlingen av HIV-infeksjon. Abacavir er en svært effektiv behandling for HIV (viruset som forårsaker AIDS?), men rundt fem til åtte prosent av pasientene lider av alvorlige bivirkninger, som utslett, tretthet og diaré.

I tillegg, hva er forskjellen mellom farmakogenetikk og farmakogenomikk?

Generelt farmakogenetikk refererer vanligvis til hvordan variasjon i ett enkelt gen påvirker responsen til et enkelt medikament. Farmakogenomikk er et bredere begrep som studerer hvordan alle genene (genomet) kan påvirke responsen på medikamenter.

Hvordan gjøres farmakogenomi?

Testing er vanligvis ferdig på blod eller spytt. For en blodprøve vil en helsepersonell ta en blodprøve fra en vene i armen ved hjelp av en liten nål. Etter at nålen er satt inn, vil en liten mengde blod samles inn i et reagensrør eller hetteglass.

Anbefalt: