Hva er hengende dal i geografi?
Hva er hengende dal i geografi?

Video: Hva er hengende dal i geografi?

Video: Hva er hengende dal i geografi?
Video: Glaciation and hanging valleys formation 2024, April
Anonim

EN hengende dal er en sideelv dal som er høyere enn den viktigste dal . De er oftest forbundet med U-formet daler når en sideelv renner inn i en isbre med større volum.

I forhold til dette, hva er en hengende dal og hvordan dannes den?

Hengende daler er dannet som følge av erosjonseffektene av istiden. De daler antas å ha vært dannet av to forskjellige brestrømmer som samhandler med hverandre. En isbre med den relativt lille mengden materiale renner inn i hovedbreen med det mer isbrematerialet.

For det andre, hvor er en hengende dal? En hengende dal er en grunne dal skåret ut av en liten isbre og dermed "henger" høyden av dalbunnen høyt over forhøyningen av dalbunnen skåret ut av den større isbreen. Den hengende dalen øverst til høyre bilde inn Glacier nasjonalpark inneholder en foss kalt Bird Woman Falls.

Med dette i øyesyn, hva forårsaker en hengende dal?

EN hengende dal kan dannes når den nedre dal har en større erosjonshastighet. Dette kan være årsaken av 2 brestrømmer, den ene mater den andre. Dette kan også være forårsaket ved større vannføring i den nedre dal eller myke steinlag som eroderer raskere.

Hvordan danner isbreer hengende daler?

Som isbreer beveger seg nedover de endrer V-formet daler til U-formet daler eller isbre kummer. Hengende daler er opprettet der mindre daler møte de viktigste isbreer dal . De isbreer i den mindre daler er ikke så kraftig, så de eroderer ikke så dypt daler.

Anbefalt: