Hvilken flytende metanol eller etanol har det største damptrykket ved romtemperatur?
Hvilken flytende metanol eller etanol har det største damptrykket ved romtemperatur?

Video: Hvilken flytende metanol eller etanol har det største damptrykket ved romtemperatur?

Video: Hvilken flytende metanol eller etanol har det største damptrykket ved romtemperatur?
Video: Which molecules have higher (or lower) vapor pressure 2024, April
Anonim

Metanol har det største damptrykket ved romtemperatur fordi det har en lavere molekylvekt sammenlignet med etanol , som innebærer det har svakere intermolekylære krefter.

På samme måte kan du spørre, hvorfor har metanol et høyere damptrykk enn etanol?

Svar og forklaring: Begge deler metanol og etanol har hydrogenbindinger som deres dominerende krefter. Derimot, etanol å være tyngre har sterkere London-spredningskrefter på grunn av hvilke kokepunktet er høyere . Det er hvorfor metanol molekyler fordamper lett og har høyere damptrykk.

Vet også, hva er forholdet mellom temperaturen til en væske og damptrykket til den væsken? De damptrykk av en væske varierer med dens temperatur , som følgende graf viser for vann. Linjen på grafen viser kokingen temperatur for vann. Som temperaturen til en væske eller solid øker sin damptrykk øker også. Omvendt, damptrykk avtar etter hvert som temperatur avtar.

Også for å vite, ville du forvente at damptrykket til metanol er mindre eller større enn vann?

Fordi metanol har svakere IMF enn vann , dens energiterskel er lavere, og a større brøkdel av molekylene kan overvinne deres IMF. Derfor, ved enhver gitt temperatur, metanol vil ha flere molekyler i gassfasen og høyere damptrykk enn vann.

Hvordan beregner du damptrykk ved forskjellige temperaturer?

I kjemi, damptrykk er den press som utøves på veggene i en forseglet beholder når et stoff i den fordamper (omdannes til en gass). For å finne damptrykk ved en gitt temperatur , bruk Clausius-Clapeyron ligning : ln(P1/P2) = (ΔHvap/R)((1/T2) - (1/T1)).

Anbefalt: