Hva er azid i kjemi?
Hva er azid i kjemi?

Video: Hva er azid i kjemi?

Video: Hva er azid i kjemi?
Video: Hva er buffere? (EP-2) 2024, April
Anonim

Azid er anionet med formelen N 3. Det er den konjugerte basen til hydrazosyre (HN3). N 3 er et lineært anion som er isoelektronisk med CO2, NCO, N2Å, NEI +

Også å vite er, hva brukes azid til?

Natrium azid er best kjent som kjemikaliet som finnes i bilkollisjonsputer. En elektrisk ladning utløst av bilpåvirkning forårsaker natrium azid å eksplodere og omdannes til nitrogengass inne i kollisjonsputen. Natrium azid er brukt som et kjemisk konserveringsmiddel på sykehus og laboratorier.

I tillegg, hvorfor er azid eksplosivt? Azidoazid azid Er mest eksplosiv kjemisk forbindelse som noen gang er laget. Det er en del av en klasse av kjemikalier kjent som energirike materialer med høy nitrogen, og den får sin "smell" fra de 14 nitrogenatomene som utgjør den i en løst bundet tilstand. Dette materialet er både svært reaktivt og sterkt eksplosiv.

Med tanke på dette, er azid en sterk base?

Altså natrium azid er vanskelig fordi den er en av få sterk nukleofiler som er en svak utgangspunkt (halogenidene følger også denne regelen). Det er en sterk nukleofil fordi den har den negative ladningen.

Er azide en god forlatende gruppe?

De azid funksjonen er en god forlate gruppe lik N-hydroksysuccinimid gruppe av NHS-esterforbindelser. En koblingsreaksjon med et amin gruppe oppstår ved angrep av nukleofilen ved den elektronmangelfulle karbonyl gruppe (Reaksjon 3.3).

Anbefalt: