Er aneuploidi en mutasjon?
Er aneuploidi en mutasjon?

Video: Er aneuploidi en mutasjon?

Video: Er aneuploidi en mutasjon?
Video: Mutation & types of Mutations | Class 12 Genetics #biology #neet #shorts 2024, Kan
Anonim

Aneuploidi : Ekstra eller manglende kromosomer. Endringer i en celles genetiske materiale kalles mutasjoner . I en form for mutasjon , kan celler ende opp med et ekstra eller manglende kromosom.

Tilsvarende, hvilke mutasjoner forårsaker aneuploidi?

Ikke-disjunksjon i mitose eller meiose er årsaken av de fleste aneuploider. Disjunksjon er den normale separasjonen av homologe kromosomer eller kromatider til motsatte poler ved kjernefysisk deling. Nondisjunction er en svikt i denne usammenhengende prosessen, og to kromosomer (eller kromatider) går til den ene polen og ingen til den andre.

Foruten ovenfor, hva er aneuploidier? Aneuploidi er tilstedeværelsen av et unormalt antall kromosomer i en celle, for eksempel en menneskelig celle som har 45 eller 47 kromosomer i stedet for de vanlige 46. Det inkluderer ikke en forskjell på ett eller flere komplette sett med kromosomer. En celle med et hvilket som helst antall komplette kromosomsett kalles en euploid celle.

Tilsvarende, hva er typene aneuploidi?

En vanlig trisomi er trisomi 21 (Downs syndrom). Andre trisomier inkluderer trisomi 13 (Patau syndrom) og trisomi 18 (Edwards syndrom). Monosomi er en annen type aneuploidi hvor det mangler et kromosom. En vanlig monosomi er Turners syndrom, der en kvinne har et manglende eller skadet X-kromosom.

Hva er kromosommutasjon?

EN mutasjon involverer et langt DNA-segment. Disse mutasjoner kan innebære slettinger, innsettinger eller inversjoner av deler av DNA. I noen tilfeller kan slettede deler knyttes til andre kromosomer , forstyrrer både kromosomer som mister DNA og den som får det. Også referert til som en kromosomalt omorganisering.

Anbefalt: